Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 7 juli 2012

Vart jag mig i världen vänder

När man läser de många bra förslagen som kommer från den nye S-ledaren är det två saker som lyser igenom. Det märks att han är en verkstadsgubbe och att han vill ha en arbetsmarknads orienterad skola.

Två saker som kännertecknar det gamla industrisamhälle vi en gång hade. Allt för att industrin är viktig för vår välfärd med de exportintäkter de drar in kommer inte att att lösa arbetslösheten i landet. Även om vi skulle, som förslaget från S, hjälpa små- och medelstora företag ut på markanden. För att det ska lyckas är det inte pengar i första rummet som behövs. Där är det snarare kompetenta individer som varit ute å byggt företag i världen åt stora organisationer som behövs.

För att lyckas nå dem, å få dem att ta ett osäkrare jobb i dessa företag som behöver deras kompetens, är det förändringar i trygghetssystemen som måste till.

Sedan när det gäller S-arbetsmarknadspolitik är den tom på hur du skapar jobb i det som brukar kallas tjänstesektorn eller kunskapsektorn. Här haltar även den sittande regeringen. Det verkar som politiker har oförmågan att se hur du skapar jobb i sektorer som idag är nya.

Den andra intressanta slutsatsen av S-förslaget med att få kompetent arbetskraft till företagen måste vara skolan. Å ena sida skriker man om behörighet för alla till högskolor och universitet. Å andra sidan vill man ha folk med rätt yrkeskompetens, det man får på yrkesprogram. Det verkar lite kluvet när de pratar om var ungdomar bör satsa på för utbildning.

Skulle S-förslagen genomföras skulle vi få en hårdare styrning av utbildningsvägarna ut till en rak yrkesutbildning och inte som dagens skolväsende är konstruerat. Samtidigt skulle en massiv insats på verkstadsindustrin göras med marginella effekter på sysselsättningen.

Märks att även med Stefan Löfven vid rodret är man fast i tankar och retorik från 60-talet då industrisamhället fortfarande var starkt. Men i den sektorn har inte ett nytt jobb skapats sedan mitten på 60-talet.

Så var är framtidens jobbskapande i en marknad som sägs ska bygga på kunskap?

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar