Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 5 augusti 2012

Byk att tvätta

Sverige har en del att tvätta upp efter andra världskriget. Raoul Wallenberg är ett. Hans hundra årsdag firades igår. En diplomatisk gärning vi förträngt i Sverige. En gärning som inte passade den svenska S-märkta regeringen. En regering som gjorde ett officiellt och i det fördålda något annat har det visat sig.

Ett som kan kasta ljuset över Östen Undéns ibland tvivelaktiga handlande är att den vitbok regeringen kom ut med efter andra världskriget var friserade med vita lögner. Där mörkade han Sveriges roll och inblandning i nazityskland. Svante Throsell har beskrivit detta i sin bok över den svenske militärattachen i Berlin.

Undra vad mer som ska dyka upp så här 67 år efter andra världskrigets slut. Ett är säkert att vårt handlande inte skulle klara dagens moraliska standard. Samtidigt är det av storvikt i ett samhälle som bygger på fri tillgång på information att var så öppen som möjligt. Och handla efter de riktlinjer som gäller. Det går snabbt idag att knäcka hemligheter, det ser vi inte minst med vad Assange kunde ställa till det med. Det finns alltid någon därute som är beredd att avslöja förkastligt handlande.

För övrigt läs Peter Wolodarskis krönika.

Media DN 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar