Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 22 augusti 2012

Räddhågset om gymnasieskolan

Genomlysningen av gymnasieskolan avslutas i SvD med att LRs ordförande Metta Fjelkner är orolig för att skolkoncerner kommer att ägas av utlänningar. Är hon dåligt påläst eller använder hon bara den största koncernen som slagträd. Den är ju som bekant ägt av det till Wallenberg närstående bolaget EQT.

Hon verkar helt bortse från att två av skolkoncernerna ägs av utländska riskapitalister. Så var är problemet. Den svenska lagstiftningen påbjuder att verksamheten drivs efter svenska regler oavsett vem som äger dem.

Dessutom vad skulle en översyn ge för resultat? Ökad regelring? Återgång till hur det var innan fristående skolor tilläts? Och vad har politiker med att göra att skolor använder en del av pengarna till marknadsföring?

När det gäller antal skolor rundar Metta Fjelkner att det faktiskt är staten som ger tillstånd till att driva skolor. Skolmarknaden är inte en marknad med fri etableringsrätt. Skolinspektionen har på senare tid kraftigt ökat sina avslag på ansökan om att få starta eller ta över verksamheter som fallerat.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar