Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 31 juli 2011

Mambo jambo

Förklaringarna har många ansikten. Det som hände 22 juli kan inte förklaras i en enda slutsats utan måste ses sammansatt. Både intolerans och mekanismen bakom sekters beteende.

När vi pratar om sekter spelar det ingen roll om de är politiska eller religiösa. Det är samma logik som styr dem. Vi och dom är förhärskande. Samtidigt som vi har den enda sanna läran. Det må vara Maoismen på 60-talet, RAF och Bader-Mainhoff på 70-talet eller Vit maktrörelse eller nynazimen. I dess förlängning har vi skugg partierna som har extrema åsikter men inte riktigt ramlat in i extremismen. Det är här vi hittar partier med luddiga världsbilder.

Vi och dom beteendet kännetecknas just av bristande empati och rädsla. Det i botten bygger på två fundamentala saker, bristande kunskap och bristande kritiskt tänkande. Den bristvaran är ett samhälles stora akilleshäl. Frågan kan ställas om samhällen oavsett var i världen de finns strävar efter att inte skapa bångstyriga medborgare som inte styrs blint av förhärskande synsätt.

Tar vi den debatt som sker om intolerans bygger den ofta på okunskap. Ta bara synen som islamofober har så är den helt beroende på okunskap. I ett säkulärt samhälle tycks det som man vaccinerats från kunskaper om religioners uppbyggnad och tankemönster. För det skrämande kanske är att denna okunskap bygger upp ett tankemönster på fullständigt felaktiga grunder.

Judendom, kristendom och islam kallas för de abrahamitiska religionerna. De har samma ursprung i patriarken Abraham. Om vi börjar där kan vi spinna vidare på okunskapen. Två förhärskande tankemönster finns inom två av religionerna, lag eller nåd.

Lag beskriver öga för öga, tand för tand. Alltså vedergällning för de gärningar, verkliga eller inbillade, som man utsatts för. Här hittar du gamlatestamentligheten i kristendomen och Shia i islam. Hur stor del som tillhör de gammaltestamentliga i kristen dom är inte helt kristallklart. Men i islam representerar den 10 %, ungeför 150 miljoner anhängar. Eftersom sharilagarna är deras rättesnöre är det lite magstarkt att tro att dessa ska innebära ett hot mot den övriga världen.

Det är när rädslan får styra och vi blir bokstavstrogna (fundamentalister) vi skapar en mambo jambo.  ett tydligt exempel på  mambo jambo är det som ABB står för. I förlängningen också för att förstå hur ABB kunde handla som han gjorde måste man nog förstå att dagens sociala medier fungera ypperligt som sekter. Där hittar enskilda näring till de handlingar de möjligen gör eller inte. I ABBs fall en farlig kombination av inåtvändhet som blommar ut i en världsbild bara han har kombinerat med romantiken kring korståg. Där det till slut blir en form av Paulinsk uppenbarelse. En omvänd uppenbarelse som innebär att i korstågets heliga namn är rätt att döda för sakens skull.

Sådant har vi sätt förr. Stalin, Hitler, Mao och flera efter dem har gjort precis lika. På 70-talet häcklades de vänsterradikala av oss som fortfarande hade förnuftet i behåll med frågan: Är det mer rätt att skjuta med en röd bössa än en blå?

Svaret är givetvis NEJ! Samma sanning gäller även idag.

Paradoxen är att det är relativt ointressant att fragmentera diskussionen om det är höger, vänster, islam eller något annat utan att förstå att det är rädsla för det som är främmande som styr. Rädsla botas med kunskap och kritiskt tänkande.

Media SvD

5 kommentarer:

  1. och kunskap och kritiskt tänkande är, om än inte exklusivt så definitivt bland andras, skolans ansvarsområden. Sannerligen igen av skolans enklare, men en av de viktigaste - att som rutin ställa små följdfrågor som "hur tänker du då?" och "vem tror du skrev detta?" och "varför tror du det skrevs?" är en bra början

    SvaraRadera
  2. "Ta bara synen som islamofober har så är den helt beroende på okunskap. "

    Om du läste Koranen så skulle du själv bli "Islamofob"

    "En omvänd uppenbarelse som innebär att i korstågets heliga namn är rätt att döda för sakens skull."

    Läs på om korstågen, dom var försvarskrig.

    SvaraRadera
  3. Morrica, viktigt att skolan lär ut detta. Verkar vara en bristvara liter varstanns. Får man inte lära sig att undervisa i kritiskt tänkande? Ordet "Varför" är jätteviktigt och bör sägas minst fem gånger för att komma till sanningen eller orsaken.

    SvaraRadera
  4. Andreas, varför skulle jag det. Har du läst bibeln och gamla testamentet. Skulle du bli "kristofob" då?

    Jasså, de var heliga krig för att kristna världen. Om inte annat läs böckerna om Arn.

    SvaraRadera
  5. Tack för ett mycket läsvärt och nyanserat inlägg


    Här vill jag gärna referera till Christer Hedin när han säger att det allra vackraste i bibeln och i Koranen är lika vackert och det hemskaste i bibeln och Koranen är ungefär lika hemskt. Det tycker jag är mycket talande.

    @Morrica, jag håller absolut med dig om att skolan har ett stort ansvar i att problematisera frågor. Därför är det oerhört viktigt att faktagrunden finns med från grundskolan så att det finns tid över på gymnasiet till att skärskåda, problematisera och värdera.

    SvaraRadera