Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 4 juli 2015

Lekstuga för kränkta

En olustigt fenomen håller på att sprida sig i den akademiska världen. Varningsmärkningen "trigger warnings" verkar på gång för litteratur som kan störa. Känsloklet av en sådan art är det farligaste som finns i en värld som ska bygga fakta och samband. Känslor hör inte hemma i den akademiska världen. Bara logik kopplat med fantasi.
Sakine Madon går till storms med den lekstuga som verkar sprida sig bland studenter och den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Hon skriver:
masterstudenten Madeleine Eriksson. Hon sa att det inte finns någon poäng med att tillåta alla fria tankar om det exkluderar eller marginaliserar vissa människor. Just yttrandefriheten tycks väga mycket lätt för förespråkarna av trigger warnings.
När man hör det undrar man hur begåvade dagens studenter är? Det är i brytningen mellan olika åsikter världen alltid flyttats framåt. Inte när man begränsar yttrandefriheten. Då blir det som i alla förtyskar stater. Man undra om dagens studenter inte hört talas om Nazityskland bokbål. Eller andra modernare företeelser som Putins Ryssland. När akademin i form av Uppsala universitet startar ett råd för lika villkor har hela tanken om problemlösning och kritiskt tänkande förfelats. En professor från detta anrika lärosäte har mage att påstå följande:
Vi måste ha litteraturlistor som lever upp till dagens demokrativärden, hävdade hon. I vetenskapens och yttrandefrihetens namn kan man inte acceptera att människor kränks, löd argumentet.
Man tar sig för pannan. Är detta inte avskedsgrundad skäl? Den dag professorer och andra tar sig för att reglera åsikter är de lika förkastliga som sektledare. Då har vi skapat ett intellektuellt prästerskap som har makten över vad som är politiskt korrekt för den okunnig populasen.  Då har akademin spelat ut sin roll som kunskapsutvecklare.

Fakta och samband är det som avgör kunskaper inte tyckande och känslokletad lekstuga för lättkränkta.

Media Expressen     

2 kommentarer:

  1. Att tänka fritt är stort
    Att tänka rätt är större

    Uppsala universitet återknyter till gamla traditioner. Det nya Index kallas på det nya latinet Trigger Warning. Dock utan Gudomlig backning

    Tråkmagistern

    SvaraRadera