Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 5 juli 2016

Almedalen dag 3 - Socialdemokraterna

Socialdemokraterna var nummer tre ut i Almedalen 2016.
Om Stefan Löfven lyckades förklara den Svenska modellen kan vi låta vara osagt. Han höll sig mycket till tillsammans bygger vi Sverige, individen är ingen ensam ö och gör din plikt kräv din rätt. I mångt gamla hederliga arbetarkrav. Underförstått, men med ny språkdräkt, ska kollektivet går före individen.
Talet var det mest ideologiska tal Stefan Löfven någonsin hållit. Man hann inte ens trötta för att han inte en gång stakades sig eller föll in i en annan tanke mitt i en mening. Med devisen Svenska modellen ska utvecklas - inte avvecklas låter bra, frågan vad står den för? När jag läser Carin Jämtin och Tomas Eneroth debattartikel i SvD skriver de vad som menas med den svenska modellen:
Principerna för den svenska ­modellen – en arbetsmarknad där parterna kommer överens, en öppen ekonomi och en generell välfärd.
Vem kan inte skriva under på att parterna sätter priset på arbete? Vem kan inte skriva under på att vi sak ha en öppen ekonomi? Problemet dyker upp när vi pratar om generell välfärd. Är det en S-märkt sådan eller finns det andra modeller?

Om jag skulle lägga en personlig reflektion på hela utspelet idag har Socialdemokratin inget svar på framtiden, även om Stefan Löfven pratade mycket industrialisering i Almedalen. Det luktar samma gamla värderingar och politik som när Löfven och jag växte upp. En S-märkt retropolitik. Inget i talet från Almedalen gav mig en framtidsbild av Sverige. Stefan Löfven är den partiledare som längst hittills hållet sig till skolfrågorna. Problemet är bara att det har vi hört förut. Och han gjorde samma bubbelspräckning som regeringens gymnasieminister om konfessionella skolor (se länk nedan) och vinster i välfärden istället för att beröra hur de verkliga problem ska lösas. 

SVT Opinion följde med utfrågning av Stefan Löfven. Noterade att publiken var övervägande 65+:are. Är det något tecken på Socialdemokratins väljar grund. Hur anknyter uppväxande generationen till de gamla klassiska arbetaridealen? De har inte ens upplevt det.

Därefter följde en debatt om en union mellan Norge och Sverige. Möjligen också Danmark, med anledning av Petter Stordalens förslag. Hela Norden är faktiskt en marknad med 25 miljoner människor. Slutet på programmet diskuterades det amerikanska presidentvalet. Kommer Trump att vinna? Eller lyckas Hillary ta hem spelet. Den som lever få se.

Nu är det att vänta på vad Ebba Busch Thor säger i morgon.

Media SvD    
Pluraword: Under ytan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar