Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 8 juli 2016

Almedalen dag 6 - Miljöpartiet

Miljöpartiet var nummer sex ut i Almedalen 2016.
Om Isabell Lövin lyckades förklara svenskheten får jag lämna osagt. Hon predikade Sveriges värden och syn från den globaliserade världen genom jämställdhet, solidaritet och hållbarhet. Något jag själv känner igen från de år jag verkade internationellt
Isabella pratade mycket kring hållbarhet och Sveriges betydelse för klimatöverenskommelse. Hon poängterade många gånger Sverige som stormakt i hållbarhet. Också svenskheten att vi ska var stolta som en stormakt i hållbarhet. Överlag skiljde hon sig från de andra partiledarna att tydligt polarisera den oro och rädsla som finns för olikheter. Hon lyfte snarare det positiva.

I talet nuddade han vid skolan några gånger. I intervjun som Belinda Olsson med Isabella kom de däremot in på skolan eller snarare utbildningens viktighet i samhället. Då belyst ur ett internationellt perspektiv.

Utöver detta var talet en konst i ett försök att på ett lågmält samtal berätta om Sveriges betydelse internationellt. Isabella är inte en skicklig retoriker men durkdriven talar. Hon spelar på folks förnuft om jämlikhet och rättvisa kopplat till ett hållbart samhälle. Hon är en visionär realist.

Efterföljande debatt i SVT Opinion var en uppvisning av grav skillnad från vänstern och höger om vad utanförskapsområdens problem är. Här var sprickorna tydliga. När det sedan gällde svenskheten noterade jag hur utrikesfödda framgångsrika svenskar ser på var problemet ligger kring nationalitet. Är det symbolerna vi ska sluta upp kring eller är nationalism en farlig politisk ideologi? Om det lär diskussionens vågor gå höga.

Nu är det att vänta på vad Anna Kindberg Batra säger i morgon.    
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar