Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 13 mars 2024

Jämfört med


En intressant mening i boken "Kunskap som känns" av rektorn på Handels bjuder på uppbrott från en gammal syn på yrken: 

Läkare, lärare och politiker är inte i närheten av att vara de auktoriteter som de tidigare var (s 191).

Intressant slutsats, i den värld vi lever i, där informationstekniken gjort det möjligt att mäta på kors och tvärs. Där jämförelsen kan göras på ett sätt som inte var möjligt förr i tiden.

Lars Strannegård gör en jämförelse hur det såg ut i skolan förr i tiden. Där läraryrket har avlövats sin gamla roll som forna auktoriteter till att blivit leverantörer till sin kund. I skolan var det förr så att lärare ställde krav och försökte hålla ett mått av disciplin, där det nu har tillkommit en ny auktoritet, eleven själv.

Hur ska skolan förhålla sig till detta faktum. I debatten hör jag många som vill tillbaka till den tid där läraren ställde krav och försökte upprätthålla ordningen vad elever ska lära sig. Är det en sådan skola vi vill tillbaka till eller är det nya sätt att se på saker.

Det är väl inte särskilt begåvat att alla elever i skolan ska klättra i trädet enligt bilden ovan. Det viktiga är att ha en grund för skolan som bygger på bilden nedan.


 

Där den undre plattan i grunden består av eleven i centrum, pedagogiskt ledarskap och ständiga förbättringar. Tre avgörande storheter där kunskap som känns leder fram till att lära sig något nytt.

Källa:

Strannegård, Lars - Kunskap som känns (2021), Mondial

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar