Boken ger nya perspektiv på hur man som individ ska förhålla sig till lärandet. Jag skulle säga oavsett det gäller barnet i förskolan eller elever i grundskola eller gymnasium, lika mycket som de akademiska studierna. Hela livet är det viktigt att vidga sina vyer, man blir aldrig fullärd. Bildningen är en kombo av hjärta och hjärna som ger mänskligheten framsteg och gemenskap.
Lars Strannegård ger i det avslutande delen av boken bilden av ett bildningsmanifest för en digital tid. Han utgår filosofen Ingemar Hedenius och den bildade människan som är fri och levande i förhållande till det ovissa. Genom detta kan man skapa utbildningsuppdraget med namnet "FREE".
F står för "ett faktabaserat och vetenskapligt förhållningssätt". Gedigna faktakunskaper är basen i allt kunnande.
R står för "reflekterande och självmedveten". Studenter, och alla oavsett ålder, ska öka sin självkännedom och reflektera över vad de vill göra med sina yrkesliv och liv, vad är viktigt och vem bestämmer egentligen över valen.
E står för "empatisk och kulturellt känslig". Empatin hos personen ger förmågan att se världen ur andra människors perspektiv. Förmågan att läsa andra kulturer, förstå människor från andra länder eller utbildningsbakgrunder ger ett enormt försprång som aldrig maskiner kan.
Sista E betecknar "entreprenörens ansvarstagande förhållningssätt". Det står för ifrågasättande av rådande ordningar, att inte acceptera status qua. Här kommer kreativitet och nytänkande in.
Vi behöver mer FREE-tänkande för att skapa vår framtid både som individ och samhälle.
Källa:
Strannegård, Lars - Kunskap som känns (2021), Mondial
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar