Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 28 april 2018

Kungens val

Tänk er att ni står inför valet att bli fångad av en fiende eller att fly för att rädda sig från att förnedras.
Kung Haakon VII valde flykten före att bli förödmjukad av Adolf Hitler. Han vägrade att kapitulera inför den Nazityska övermakten.

Redan på morgonen den 9 april samlas kungafamiljen och den norska regeringen. De börjar nästan en två månaders flykt undan den tyska krigsmaskinen. Där familjen splittras, den kvinnliga delen och barnen tar sig till Sverige, kungen och kronprinsen tar sig till Storbritannien den 7 juni 1940 i fem års exil.

Alf R Jacobsen berättelse är en ny inblick i både den taffliga handlaget den norska regeringen har och det mod kungen och kronprisen visar. Flykten bort från Oslo lamslår också den tyska ockupationen. Hitlers order från Berlin ställer till det för Luftwaffe och den stora fördröjning det blir när norrmännen sänker den stora kryssaren Blücher i Oslofjorden. Det var flera saker som gjorde att anfallet mot Norge inte blev en promenadseger som i Danmark, där invasionen var över på tre timmar.

Kungens val är en ny intressant pusselbit över en katt och råtta lek som försiggick under de två månaderna innan kungen och kronprinsen samt regeringen kunde sätta sig i säkerhet. En berättelse jag har haft lite eller ingen kunskap om. Hur rädsla och handlingsförlamning på båda sidor ställer till det i skarp läge. Hur sedan kungen och kronprinsen med sin vägran till underkastelse, av Hitler order,  leder till att det norska motståndsrörelsen växte fram.

Kungens val väl värd att läsa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar