Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 14 november 2010

Lilla syster

Kompetent och påläst beskrivs den journalist som hamnat i blåsväder. Jag tänker på Karin Hübinette. Dagens intervju med henne i SvD är en skrämande läsning ur ett sätt. Utsatthet för ett enda fel, ha en syster som blev minister.

Man frågar sig hur dåligt ledarskap det finns i mediavärlden. Kan det bero på att det är murvlar själva som är ledare? Som alltid när man sätter specialister på chefsjobb blir det vansinnigt fel. Men det verkar som de är legio i organsiationer som drivs av hög kompetens.

Ur min synvinkel är det ett oerhört slöseri med begåvningar när man beter sig på detta vis. Vi pratar mycket om att hylla just kompetenta och begåvade medarbetare. När det gäller sticker dock det fula makt trynet upp. Nästan så man hyllar medelmåttor. Dom stör ju inte eller ställer till det.

En beklämmande bild personifierad i en person. Organisationer som lever på kunskap borde veta bättre att ta hand om sina medarbetare.

Media: SvD

4 kommentarer:

  1. Jäv är vanligare än man tror. Därför var det ovanligt rakryggat av SVT att omplacera Hübinette. Kanske gjorde man det snabbare för att hon är kvinna, men det vet vi inget om. Pingstvännen Lars Adaktusson "råkade" ju hamna som Jerusalemkorrespondent efter sin tid på Aktuellt, en jävssituation som svt kanske lärt sig något av.

    Sydsvenskan har förresten en följetong om just jäv och oegentligheter just nu. Föremålet för granskningen är LU:s huvudrektor: http://www.sydsvenskan.se/lund/article1297345/Jav-fornekas-av-de-inblandade.html

    SvaraRadera
  2. O, det här med trovärdighet är viktigt. Därför ska jäv inte förekomma.

    Vad jag försökte säga, efter egen erfarenhet som ledare i tjänsteverksamheter, att det var ovanligt taffligt hanterat. Man flyttar inte på folk på det sättet. Vittnar bara om dåligt omdöme hos den chefen.

    Och tyvärr är ju inte heller lärosätena befriad från detta. Samtidigt som det oftast är kollegors knivstick i ryggen det är frågan om. Där när man sätter villkoren för vad som är en akademisk höjd för att inneha en tjänst inte är av Gud given.

    SvaraRadera
  3. SKL's hantering av lärarna och framför allt de med längre utbildningar är ingen demonstration av att de som "lever på kunskap" behandlar sina medarbetare bra.

    Att börja välja rektorer utan lärarbakgrund anser jag bara var ett sätt för SKL att lyckas köra över sina medarbetare ordentligt. Jag håller inte alls med dig om det här med att rekrytera utifrån!

    SvaraRadera
  4. Jan, det sa jag inte. Jag sa, av egen chefs erfarenhet, att det är förödande att välja den bästa till att bli chef.

    Du måste vara en häftstiftsmänniska för att var duktig chef i en kunskapsorganisation. Inte en dyckertmänniska.

    Vad är skillnaden?

    En dukertmänniska har ett "litet" huvud men oerhört djup kunskap. En häftstiftsmänniska har en vass spetskompetens men en bred allmän kompetens.

    Det är dom senare som måste befolka ledargarnityret i kunskapsorganisationer, inte dyckertmänniskor. Dom ska hålla sig på "labbet".

    SvaraRadera