Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 1 december 2010

Dagens ord - styrning

I dessa dagar av halt väglag kommer man osökt in på ordet styrning.  Ordet används flitigt för att beskriva maktutövning och se till att verksamheter levererar efter önskade krav.

Gör man en ordboksvandring kan man konstaterar att ordet är sammansatt och definieras av två ord. Först ordet "styra" som betyder "att ta viss riktning vid förflyttning" och ordet styrning betyder "det att styra".

I skolans värld skulle man kunna definiera målstyrning med "att styra riktningen av förflyttning mot uppsatt mål" eller "att styra riktningen av pedagogiken så att undervisningen förflyttas mot uppsatta mål".

Resultatstyrning blir lite knepigare. Ordet resultat definieras "något som uppkommer genom att handling eller förlopp fullbordats". I logikens namn är resultatstyrning lika med "styra med uppkommet resultat på en förflyttning" eller för skolan "styra med uppkommet resultat för undervisningen" när det gäller pedagogiskt arbete enligt läroplanen. Ett underlag för att ta ny ansats för att förbättra kommande förflyttningar av sättet att undervisa för att nå önskat mål.

Samma skulle kunna användas för elever och kursplaner. Resultatstyrning för elever skulle kunna vara att "styra med uppkommet kunskapsresultat". Ett underlag för att förbättra kunskapinhämtningen för att nå nya kunskaper i ett ämne.

Ordet styrning kan verka enkelt, men kräver eftertanke. Och som idag när vi har vinterväglag måste förflyttningen anpassas till omständigheten. Så måste det även vara i skolan tänker jag. Det är inte alltid solen skiner och det är tort väglag, så man kan köra fort för att nå resmålet.

1 kommentar:

  1. Jag vet bara att när hjulen släpper gäller det att frikoppla och försöka följa med mjukt. Den som försöker gasa eller bromsa hamnar i diket!

    SvaraRadera