Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 6 januari 2011

Mina Universitet

Titeln till denna tråd har inspirerats från den goda akademiska tiden när jag började studera på en KTH. Då var inget främande, inte ens att läsa författare som Maksim Gorkij och boken Barndom och vandringsår.

Sedan 1980-talet har jag haft olika mer eller mindre möjliga kunskapsprojekt. 2010 var året då jag tröskade igenom böcker om släkten Wallenberg. En ovanlig familj på så sätt att det finns ingen familj som lyckats hålla ihop ett företagsimperium i fem generationer och en sjätte på gång. Inte bara det, när man läser om de olika personerna är det också en samtida ekonomisk historia om Sveriges utveckling från ett fattigt ståndsamhälle till en välfärdsstat.

Förra årets universitet gick alltså i den ekonomiska historiens tecken. Märkes året 2011 har proklamerats som univeritetsåret då Nobelpristagare ska genomläsas.

Först ut är Thomas Mann som fick nobelpriset 1929 och boken Buddenbrooks, en bok om konflikten mellan vardagsmänniskor och ömtåliga konstnärsnaturer. En tegelsten på 662 sidor.

Den andra i årets universitet är 2010 års nobelpristagare Mario Vargas Llosa och boken Bockfesten, om Dominikanska republikens diktaror och hur maktutövning kan ske på ett mycket ovanligt sätt, genom sex med underhuggarnas fruar och döttrar. Och den är bara på 480 sidor.

Så det finns lite spännande kunskap från olika tidsepoker att förkovra sig under mitt universitet 2011.

3 kommentarer:

 1. Jag har redan börjat mitt universitet med boken "Den gudarna älskar" av Gunnar Ohrlander och har fått upp en hel del hyllor för skolhistorien. Nästa steg blir någon läsning kring ramfaktorteorin, de har haft stor inverkan på svensk skola. Jag hoppas dock på något matnyttigt utanför de allra mest självklara ramfaktorerna kring timplan etc. Är summan av ramfaktorer konstant?

  SvaraRadera
 2. Skulle vilja tipsa dig till ditt universitet om en publikation som finns på Skolverkets hemsida. En intressant kunskap om utvärdering.

  Skriften heter "Pedagogisk utvärdering som styrning - En historia från prästen till PISA".

  Som alltid Jan, allt inom ramfaktorn är konstant det är bara variablerna som skiftar.

  SvaraRadera
 3. Från Mats på Tysta tankar via en bloggkommentar återupptäckte jag nu också en av mina föreläsare från lärarhögskolan och boken "Om lärarande" av Ferenc Marton och Shirley Booth finns nu med i mitt universitet 2011.

  SvaraRadera