Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 2 november 2013

Teknik inte god eller ond

Teknik i sig kan varken vara god eller ond. Allt är avhängigt av hur man använder teknik. Teknik som tillämpad naturvetenskap har inget eget värde mer än att hjälpa till att spara tid åt oss människor. Om vi kommer in på hur tekniken sedan används tangerar vi begrepp värde, tillämpning, etik mm.

Etik är det regelsystem vi har för vårt handlande. Allt från regeletiken (Lagar, föreskrifter, ISO 9000, mm). Lever vi efter regeletiken kan vi inte beskyllas för att vara omoraliska. I en globaliserad värld blir det problem med olika typer av regler. Därför måste man som företag alltid se till att den teknik som man tillhandahåller på ett eller annat sätt uppfyller dessa krav.

Etik är inte enögd. Situationsetiken (Det ni vill att andra ska gör mot dig ska du och göra mot dem) spelar kanske en avgörande roll i handlandet. Men frågan är om teknisk innovation i sig spelar på den planhalvan. Det är snarare på planhalvan tillämpning av teknik. Här kommer vi in på vilken affärsmoral ett företag ska ha. Då blir det helt plötsligt trickigare.

Enda sättet att lösa denna typ av frågor är väl att genom någon form av internationella handelsregler skapa den etiska synen. Om det är via WTO, ISO eller någon annan organisationen detta ska göra återstår att se. I EU har vi en allt mer homogen lagstiftning genom EU-direktiv vi kan luta oss emot.

Men frågan om hur etisk handel med forna diktaturer eller rådande diktaturer får nog behandlas av konsekvensetiken. Vad leder ditt handlande till i en given situation.

Det viktiga är att teknik i sig är neutralt men påverkar det mänskliga handlandet. Etik är ju de regler vi sätter upp och moralen är sedan hur vi faktisk handlar. Om man skulle lägga restriktion på den tekniska utvecklingen hade inte webben funnits. Nu finns den på gott och ont. När det gäller signalspaning har den alltid funnits. När den nu flyttar över i den digitala miljön blir det oändligt lättare att spåra än via radiovågor.

För övrigt är ingenjörer avgörande för teknik och den mänskliga framtiden.

Media SvD

2 kommentarer:

  1. Tänk om Vernher von Braun hade levt i sverige idag, vilken mes han hade varit,

    SvaraRadera