Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 24 november 2013

Lärandet inte bara teori

Lärandet är inte bara boklig bildning. Dagens skola har ett överslag mot teoretisk bildning på gott och ont. En teori är aldrig nyttig om den inte omsätts i praktisk handling. Därför är det viktigt att sätta kunskapen i sitt sammanhang.

Läser Tove Lifvendahl krönika om barns lärande om samhället. Kungsholmens skola plockar ihop olika ämnen och gör ett tema av det med verklighetsanknytning. Bra. När jag läste kom minnen från min egen skoltid på 60-talet. Grundskolan var ny. Men den hade inte hunnit utvecklas till den där teoretiska nivån som dagens skola. Undervisningen gick hand-i-hand med verkligheten utanför skolans väggar.

Abstrakt kunskap mår bäst av att möta den praktiska tillämpningen. Därför är det lite märkligt att dagens lärarstudenter bara undervisas i ämnen på forskarnivå istället för att ge en gedigen praktisk kunskap om hur lärandet sker hos barn. Bilden av skolan ser lika dan ut idag som den Peter Tillberg skapade på 70-talet: Är du lönsam lilla vän? En bild med ett sterilt klassrum med barn som sitter i sina bänkar en för en med en tom blick. Dags att skapa ett lärande som blandar hjärna och hjärta.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar