Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 2 juli 2014

Fjärde Almedals dagen

Taktiken håller i sig. På MP dag gjorde Alliansen ett grön utspel om ny stambana Stockholm-Jönköping och Göteborg samt Malmö. Till detta massor med nya bostäder. Medan MP hade miljöutspel om Östersjön. Ekobönder vid kustområden för att inte skapa mer problem med döda bottnar.


Det intressanta vara att varken doktor Romson eller jur kand Lööf tog hedern av varandra i debatten i Aktuellt. På akademikers vis var man förstående för den andres synpunkter. Höll med. Men...


SVTs debatt från Visby innehåll två delar. Den första om pappa och mammamånader i föräldraförsäkringen. Vem ska besluta om fördelningen? Politikerna eller föräldrarna ur ett barnperspektiv.


Andra intressanta debatten handlade om anställningsformer. Är striden på järnvägen och tågstrejken ett tecken på ett förgånget samhälle? Är det så att vår arbetsmarknad och dess regler byggd utifrån de monoliter som industrisamhället hade behov av?? Är trygghets begreppet fel definierat? Hur klar vi villkoren och tryggheten i ett samhälle som inte bygger på att man fysiskt tar sig till en plats för att lösa sina arbetsuppgifter??


Många är frågorna. Få är lösningarna. Nödvändigt att få igång samtalen hur vi skapar ett nytt ramverk på arbetsmarknaden som är långt ifrån det som krävdes i det forna industrisamhället. Är det den nya stora fackliga och politiska uppgiften?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar