Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 10 maj 2015

Ödets ironi

Buchenwald kan sägas tillhöra ödets ironi. Amerikanarna befriade lägret 11 april 1945. Då hade lägret betjänat Nazityskland sedan 1937 som ett ställe för politiskt oliktänkande. Fångar som passerat lägret var bl a två nobelpristagare i form av Imre Kertéze och Elie Wiesel. Totalt hölls 280 000 fångar varav 56 500 miste livet.




När sedan Stalin och Sovjet tog över östra Tyskland var infrastrukturen redan på plats för en ny mindre känt massmördande. Buchenwald omvandlades till Specialläger nr 2. Den tjänade som uppehållsplats för politisk oliktänkande i den kommunistiska diktaturen. Stalins grymheter var inte mindre grymma än Hitlers. Under tiden fram till 1949, då lägret stängdes, dog 7000 individer. Samtidigt som resten, under en fyra års period, deporterades till en säker död i Gulag i Sibirien, Sovjetunionen.

Som alltid, tyvärr, är det segrarna som skriver historien även om den inte är sann. Därför är det märkligt att vi idag åter ser ekot från andra världskriget upprepas i Ryssland. Att en som Putin kan hylla Stalin och det stora fosterländska kriget. Stalin var en av världens mest grymma diktatorer. Inget annat.

Källor:
Wikipedia
Montefiore, Simon Sebag (2003) - Stalin den röde tsaren och hans hov, Prisma 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar