Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 6 mars 2022

Finansministern

 

Minns bilderna som kablades ut i nyhetsmedierna när Lehmans kollapsade och man såg bilderna på mäklare som kom gåendes med kartonger med yrket förpackat på väg till en oviss framtid. Minns också reformtakten den nya Alliansregeringen höll efter segern 2006. Det ovanliga för svensk demokrati var att efter valet fanns det en majoritetsregering på plats. Hindren att propositionerna inte skulle klara riksdagen existerade inte.

På mitt område utbildning hade regeringen Persson misslyckats med att få igenom en ny skollag. Sturskt hade Jan Björklund sagt att det skulle bara ta ett halvår som var lagen klubbad. Det tog resten av mandatperioden att internförhandla innan lagen lades på riksdagens bord i mars 2010. I början av augusti 2010 beslutade riksdagen om en ny skollag fem i tolv. En lag som flyttade HUR till skolhuvudmännen, som idag är på återtåg till mer statlig detaljstyrning.

Berättelse som skrivits av de som var med är alltid spännande, även om berättelsen är starkt präglad av den personliga synen. Anders Borg trodde inte att han skulle bli finansminister. Han tillhör inte dem som betecknas som partipolitiker. Hans bakgrund var mer ekonomens, med förflutet på bland annat Riksbanken även om han jobbat hos Carl Bildt under den Moderatledda regering på 1990-talet. Där han bland annat praktiskt fick vara med att hantera 1990-talets finanskris.

Boken ger en insiderberättelse och beskrivning av persongalleriet i den internationella finansvärlden och EU-nivå. Anders Borg tar oss med, i tre delar, kring finanskrisen 2007, de nya Moderaterna och sortin från regeringsmakten 2014. Anders Borg berättar en samhällsberättelse i konsten att reformera samhället efter att välfärden kört fast.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar