Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 3 mars 2022

En vecka av förödelse

 

En vecka av förödelse har vi sett rullat fram i media sedan Putin rullade in oprovocerat i Ukraina den 24 februari 2022. Initialt var det inte tydligt hur taktiken från rysk sida var. Nu är den tydligare, en kniptång över östra Ukraina från norr, via Belarus, öster och söder från de 2014 ockuperade delarna. Putin har påstått att det bara är militära mål man riktat in striderna på. Tyvärr är det många civila som strukit med, ett brott mot folkrätten. Vilket borde ligga till grund för att Putin gjort sig skyldigt till krigsförbrytelse. Frågan är också i vilken grad oligarkerna och den ryska militärledningen är skyldiga till krigsbrott.


Den som stått för ett rakryggat motstånd är Ukraina president Volodymyr Zelenskyj. Han har från dag ett vägrat att lämna Kiev, även om han sänt sina tal från en bunker, har han vågat sig ut och visat upp sig framför presidentpalatset. Han framträder som den som  gjuter mod i den Ukraina befolkningen att göra motstånd till den ryska övermäktiga invasionsarmén, till skillnad mot Putin. Hans drag påminner mig om alla diktatorer i historien som Stalin, Mao, Hitler, m fl. Totalt känslokalla, likt psykopater, med noll empati och en skev världsbild av verkligheten med inbillade oförrätter.

Hur kriget kommer att fortsätt har jag ingen aning om, mer än det kommer blir blodigt och utdraget om tanken är att krossa huvudstaden Kiev. Men det i sig är inte intressant att erövra byggnader utan målet måste var att omintetgöra de som sitter på makten i Ukraina, president Zelenskyj och hans regering. Frågan är väl hur han kommer att handla, stanna kvar och dödas, fly ut från Kiev till säkrare områden i västra Ukraina eller utomlands som deserterad makthavare. Det lär vi få se kanske i andra veckan eller senare beroende på hur mycket motstånd den Ukraina militären bjuder på.

Ljuset i bedrövelsen är ändå detta nyfödda barn, på bilden ovan. Frågan är väl hur livet för denna nya medborgare i Ukraina får. Om vi kommer att få berättelse av henne, som de vi fick från de som växte upp i Tyskland under Hitlers tyranni. Så länge vi kan hjälpa till att skapa trycket på Putin, via en vacklande maktelit i Ryssland, finns det hopp att detta barn kan få en framtid.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar