Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 25 februari 2022

Det brinner

 

Det brinner i världen och Europa för första gången sedan andra världskriget. Torsdagen den 24 februari 2022 är den svarta dagen som kommer att skrivas in i historien då en diktator i Kreml går till angrepp på en demokratisk land som Ukraina. Motivet är att Ryssland känner sig hotat av Nato och under inga villkor får Ukraina orientera sig till väst. Enligt makthavarna i Ryssland är Ukraina en del av Ryssland. Även om Ryssland har sitt ursprung där är det 33 år sedan Sovjetunionen kollapsade. 

Osäkerheten är genuint stor såhär den andra dagen efter Ryssland invaderade Ukraina. Bilden ovan är spelets två huvudpersoner, diktatorn med en världsfrånvänd bild i sitt uttalande och hans offer presidenten som pratar för sitt liv, med en from förhoppning om samtal. Den ene en bödel, den andra första offret på bödelns dödslista. Nummer två offrets familj.

Europa är för alltid förändrad sedan den 24 februari 2022 när den gamla säkerhetsordningen gått i graven, som byggts sedan kalla kriget slutade i november 1989. Ingen är längre säker vad den ryska björnen kan ta sig så länge dess huvud gått i baklås. Ett tecken på dess baklåsning kanske den insiktsfulle kunnat skönja genom Putins uttalande under många år. Tyvärr har vi i väst varit naiva och inte trott på att Putin skulle gå från ord till handling. Ett mönster vi såg även under 1930-talet innan Hitler invaderade Polen den 1 september 1939.

I det krig vi ser nu är desinformation en del av kriget, där olika parter försöker spela på känslor för att skapa osäkerhet. Därför är det A och O att man källkritiskt, i görligaste mån, håller sig till etablerade medierapporteringar. Vem sänder budskapet och varför blir viktiga delar för att förstå händelseförlopp när världen brinner. Krigets första offer är sanningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar