Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 24 maj 2011

Brottet och straffet

Nya tider stundar i skolsverige. Skollagen som träder i kraft om drygt en månad innebär att det är juridikens väg skolan lära få vandra. De nya muskler Skolinspektionen får kanske kommer att sätta skräck i en och annan huvudman både offentilga och enskilda.

Därför blir man lite förvånad när man lyssnar till den senaste granskningen av en skolan i Fosie, Malmö. På den rektorn låter det som det inte är några problem och att hon inte känner igen sig i Skolinspektionens kritik. Hon som många verkar vara fast i den gift som finns i verksamheter som presterar dåligt, att det är någon annans fel.

Omståndigheternas fånge finns inte bara bland de skolor som presterar dåligt utan även de som går bra. Då har man haft "tur".

Utöver denna konstiga syn vittnar Ann-Marie Beglers och Marie-Hélène Ahnborgs debattinlägg om en stundande bistrare kontroll från Skolinspektionen. Om man ska dra några slutsatser om hur BEO har skruvat upp juridiken och viten mot huvudmännen när det gäller kränkningar är det i farans riktning att även Skolinspektion kommer att gå en liknande väg. Startar lite mjukt och över tiden drar åt tumskruvarna.

Förutom att pedagogiken ska sitta i högsätet i skolväsendet är det nog hög tid att även sätta juridiken på dagordningen. Kommer det tuffare sanktioner från Skolinspektionen så är det nog dags att läsa på för huvudmän, förskolchefer och rektorer vad nya skollagen säger. För i samma anda, som debattöreran inte berör, innebär det en överklagansrätt till fattade myndighetsbeslut för huvudmännen. En rätt som innebär att brottet och straffet ytterst kommer att fällas av landets förvaltningsdomstolar.

Media SvD

4 kommentarer:

  1. Jag såg bara inslaget på Sydnytt - smutsiga toaletter och taggtråd på taket.

    Var det allt, tänkte jag. Måste nog läsa rapport!

    SvaraRadera
  2. Det låter som en bra idé.

    SvaraRadera
  3. Juridikens vägar är sällan snabba. Det är nog en del som tänker att lite taggtråd och smutsiga toaletter, blaskig skollunch och religiös indoktrinering kan smita igenom länge och sen kanske det går att hitta någon som agerar "målvakt" så de som har skott sig kan smita vidare i karriären.

    Det är inte lätt att vända Titanic rätt, den nedmontering som Gösta Brodin startade 1982 har hunnit pågå länge nu.

    SvaraRadera
  4. min skepsis mot skolinspektionen kvarstår. De talar om när de kommer och också vad de vill hitta. På de flesta skolor ser man till att visa inspektörerna en vacker bild.

    Det kommer inte att räcka med skollagen för att vända Jans skuta.

    SvaraRadera