Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 31 maj 2011

Återställare i ny tappning

Envetet trummar Metta Fjelkner och LR ut sitt budskap om ett återförstatligande. Denna gång i tappningen att lärarna ska göra karriär. Metta Fjelkner skriver att lärarna är skolans viktigaste resurs. Må så vara, men gagnar det lärarnas sak med det förslag hon vill se med en lönesäkningar för obehöriga och nyexaminerade lärare.

Samtidigt ska man tydligen införa en tregradig karriärstrappa: lärare, första lärare och lektor. Tjusigt! Och vem ska stå för fiolerna om inte staten. Alltså tillbaka till hur det var innan kommunaliseringen för drygt 20 år sedan. Kommunalt anställd men utan att kommunen kan löneförhandla. Det ska facket tydligen göra med staten.

Samtidigt för LR in ett förslag på lönegolv eller en engånghöjning med en garantilön som ligger 10.000 sek över dagens ingångslön. I landet finns det omkring 220.000 lärare. Om detta förslag skulle införas skulle reformen kosta drygt 2 miljarder sek. Eller är det bara med LRs på senare tid, i varje fall deras presschef Zorans resonemang, LRs medlemar som är lärare? I så fall skulle "reformen" bara kosta en halv miljard.

Att lärare ska ha lön efter mödan och kunna göra karriär är helt naturligt. Frågan är bara behöver den institutionaliseras. I den nya skollag som ska tillämpas om en månad finns redan begreppen förskollärare, lärare och lektorer legaliserade. Behövs ytteligare lagändringar som LR vill? Tror inte det. Vore det inte mer naturligt att det i så fall låg inom ramen för kollektivavtalen.

Frågan om staten är en bättre arbetsgivare än de fristående skolorna och kommunerna är inte solklar. Det har väl inte precis visat sig att de statliga lärarna på lärosätena har en strålande löneutveckling precis. Det är andra krafter som måste till för att få bukt med statusen i läraryrket.

Media SvD.

2 kommentarer:

  1. Så länge huvudmannen inte inser att det behöver tillskjutas pengar till lärarlönerna innan svenska skolan går i graven så kommer förstås den här frågan att vara högaktuell. Frågan är bara aktuell så länge problemet kvarstår. Det är dags att någon inser att det inte går att spara sig ur skolans kris. Ifall vi försöker den strategin länge till kommer vi få spara på allt när vi har dundrat ner till botten i världens välfärdsliga.

    SvaraRadera
  2. Det är ju SKL som började ropa på statliga pengar så fort ordet lektor nämndes.

    SvaraRadera