Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 29 maj 2011

Boktipset

Nanina, nanina...började truddilutten när det var boktips i TV en gång i världen. Här kommer ett från Plura.

Det är inte alltid jag kan rekommendra läsning av Nobelpristagare, speciellt de som valdes på 1970-talet. Men nu verkar Akademin vara lite mer tillvänd. Och jag har provat att läsa min första latinamerikanska författare. Det var en ny värld att tränga in i.

Boken som är värd att läsa heter Bockfesten av Mario Vargas Llosa. En skakande berättelse om en diktators väsen och vad det skapar för beteenden hos dess underhuggare. el Generalísimos Trujillo portreteras på ett kusligt sätt och hans epok som "Värlgöraren" av Domnikanska Republiken. Han hade en rafinnerande metod att hålla sina undersåtar på halstret. Medan han skickade sina undersåtar på omöjliga uppdrag i andra länder "knullade han runt" med deras fruar eller minderåriga döttrar. Eller som en tribut när någon fallit i onåd och ville tillbaka till maktens köttgrytor. En ovanlig metod men tydligen effektiv för att sitta vid makten i 31 år.

Men som alla diktatorer, frånsätt Stalin och Hitler, finns deras banensmän som iscensätter attentatet för att "få frihet". Men hur förkrossande resultatet blir i det maktvakuum som uppstår. Vargas Llosa har skickligt och nervpirrande beskrivt den psykologi som inträttar i ett maktvakuum.

Har ni inte läs någon bok detta år och funderar på vad sommarläsningen ska vara så rekommenderar jag starkt denna bok. Den ger också ett perspektiv på hur pompösa despoter som Gaddafi fungerar eller vilken annan diktator som helst. Nöjsam sommarläsning! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar