Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 28 november 2011

Osedd

Bilden bekräftas igen. Mobbningsgrunden är osedda barn. Vuxenvärlden sviker gång på gång. Idagsidan på SvD tar i en ny serie upp tjejer på skuggsidan. Här visas en kanske inte alltid accepterad bild av våld, att tjejer misshandlar, hotar och rånar.

Vad är det som gör att vissa tjejer tar till knytnävarna. Om man ska tro Vatentina som sjuåring i skolan:
De såg mig som annorlunda. Jag blev mobbad för att jag var fysiskt lite större än de andra. De såg bara mina brister, inte hur jag var som person.
Valentina svarade med att bli stökig och bråkig och hotfull i skolan. Hemma var hon en tyst person.
Jag kände mig ensam i familjen. Jag var rädd att allt skulle bli värre om jag berättade att jag blev mobbad.
Bilden är skrämmande och stämmer inte med vad som officiellt förmedlas om tjej och killar. Att det bara är killar som är våldsbenägna. Vore undergörande om feminister och andra kvinnokämpar vaknade upp och inser att våld inte är könsberoende, utan beror på individen och hur den reagerar på att vara osedd.

Här har vuxenvärlden ett stort ansvar. Varför är tjejer utagerande? Varför är ett barn hemma tyst? Man måste som vuxen våga vara "jobbig" och ställa frågor och diskutera problemen.

Skolan har ett speciellt ansvar. Det är i lag stadgat att jobba mot kränkningar och diskriminering. Det är ett lagbrott så fort skolan vänder ryggen till. Här finns inga som helst ursäkter från vuxenvärlden. Lag ska följas.

För det ska inte behöva gå så långt som för Valentina 17 år. Hamnade framför domarskranket  med en möjlig dom hängande över sig på 8 - 9 månaders sluten ungsdomsvård.

Media SvD

4 kommentarer:

 1. Passande att alltid skylla på andra...denna tjej tar inget som helst ansvar för det hon gjort. Som alltid...

  SvaraRadera
 2. Danne, då läser du intervju slarvigt. Hon säger själv att hon ångrat sig. Det är bra. Fått insikt.

  Men när hon är ett barn är det faktiskt den vuxna världen som ska reagera och inte lämna henne vind för våg. Låt gå mentaliteten är aldrig acceptabel från den vuxna världen.

  SvaraRadera
 3. Problemet är den ansvarsfrihet konfliktsökande barn och ungdomar åtnjuter. I regel kan de begå en lång serie brott innan det blir några reaktioner överhuvudtaget från rättsväsendet och de första påföljderna som ges är inte obekväma nog att motivera en ändrad livsstil.

  Straffriheten sänder även en signal till det övriga samhället. Varför skulle skola och vuxenvärld polisanmäla en brottsling om denne inte är gammal nog att straffas? Det kommer ändå inte att leda någon vart. Då är det bekvämare att titta åt ett annat håll medan brottsoffer får fortsätta lida och brottslingen hemfaller till allt grövre brott.

  SvaraRadera
 4. Visst finns det tjejer som tar till våld - även om de inte är så vanliga. Men man kan ställa till med mer elände med ord eller tystnad än med knytnävarna många gånger. Mobbning ska helst förebyggas - det är ett betydligt lättare arbete än att åtgärda existerande mobbning.

  SvaraRadera