Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 27 januari 2012

Lyckan kommer, lyckan går...

...för den som ska leda S. Då har S på rekordsnabb tid i en sluten process valt Stefan Löfven till partiordförande. Ett val som är unikt på många sätt. En industrigubbe och icke politiker blir boss. Fackförenings folket har tagit över S. I varje fall får vi gå tillbaka till S begynnelse då Tholin blev boss för rörelsen 1896.

När nu denna workingclass hero tar plats i toppen på S frångås definitivt den långa traditionen med akademisk bildning i toppen på S. Frågan vad det får för prägel på ett parti som haft bildningsideal på agendan sedan starten.

Många påpekar att den nye ledaren är en enade tråkmåns eller skicklig förhandlare snarare. Han kommer säkert att driva S som en "löneförhandling" för att jämka ihop ståndpunkter internt. Frågan kvarstår dock hur ska opinions arbetet lyckas och få med väljare på vagnen.

Signalerna till väljarkåren kan inte bli annat en åter till industrisamhälles tänk och gårdagens lösningar på framtidens problem med Löfven. För hur ska en partiledare som inte sitter i riksdagen blida opinion när han är vingklippt som opponent mot regeringen.

För S kan det bli lyckan kommer, lyckan går.

Media SvD1, SvD2

2 kommentarer:

  1. När var det lyckan kom, Plura? Jag tycker mest att man har sett den gå...

    SvaraRadera
  2. Lyckan kom när de fick en partiledare idag. Lyckan gick när de ska försöka komma tillbaka. Tror inte SL är rätt man att lyfta politiken, möjligen gjuta olja på vattnet.

    SvaraRadera