Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 14 januari 2012

Olika världar

Idag läste jag om Raoul Wallenberg, med anledning av att det är 100 år sedan han föddes. Intervjuen med halvsystern Nina Lagergren, i SvDs papperstidning, är intressant ur många aspekter. En hur kan man genom åren hålla lågan brinnande om att få klarhet i vad som faktiskt hände den där januaridagen för 67 år sedan.

En hur tafflig Sverige var efter kriget. Skräcken för ryssen måste varit stor. Samtidigt som man kan undra vilken filur till ambassadör vi hade i Moskva på den tiden. Som fullständigt spelade bort korten vid audiensen hos Stalin.

En är på det personliga planet. I år är det även 100 år sedan min morbror föddes. Med andra ord årsbarn med Raul Wallenberg. Det andra är att Nina Lagergren blir 91 år den 3 mars i år. Det är åtta dagar innan min mor blir 91 år. Världen är liten ur den synvinkeln men ändå så olika. Den en uppväxt i borgligt hem nära anknutet till familjen Wallenberg och mor i en småbrukar familj i Sörmland.

Gemensamt för min mor och Nina Lagergren är att de båda älskade sin storebror. Kärleken i det ena fallet har närts av ovissheten och inte fått beviset på vad som hände den älskade halvbrodern:
Då kan man inte acceptera, bara för sin egen frids skull.
Man brukar säga att kärleken över vinner allt. Undrar bara i detta fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar