Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 24 augusti 2012

Då vet vi

Oslo tingsrätt dömde kl:10.00, 24 augusti 2012, Anders Bering Breivik till fängelse för sina handlingar. Helt riktigt. Med det får han ta straffet för sina handlingar. Han är rätt och slätt en terrorist.

Den andra möjligheten hade tätt sig helt felaktig. Morden och bomben var en politisk handling och inget annat. Soldater brukar våld som sin yttersta handling för att nå sina resultat. Det är det vi har militärer till och som alla väpnade konflikter handlar om.

Om vi sedan ska förstå eller inte förstå de handlingar som ABB gjorde 22 juli 2011 är en helt annan fråga. Vet inte om det ens är värt möda. Men man kan alltid fundera över om handlingar är moraliskt motiverade. Ja, utifrån den världsbild och den politiska handling som finns bakom dåden. Det må gälla de allierades handlingar under andra världskriget som motståndsrörelsen. Må gälla USAs angrepp på Irak och de handlingar vi sett efteråt. Är de moraliskt försvarbara som handling?

Världen skulle uppenbarligen var väldigt konstig om vi så fort mord eller våldshandlingar tillgrips av individer förklara det som psykiskt sjuka. I så fall skulle alla militärer var just så beskaffade, eftersom hela idén med militärt försvar handlar om legitimerat mördande för att nå målet för en politisk idé.

Media DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar