Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 9 augusti 2012

Nygammal vals

Behovet av att matcha arbetslösheten på rätt sätt är vi nog överens om alla. Problemet är att när jag läs Ylva Johanssons förslag är det till visa delar nygammal vals av S-märke. Det har vi prövat och funnit ineffektivt likaväl som den politik som bedrivs idag.

Det viktiga är att arbetsmarknadspolitiken kopplas ihop med utbildningssystemet.

Kan inte vara så att vi utbildar massor av ungdomar till arbetslöshet lika lite som redan yrkesverksamma ska tro att det är livslånga anställningar som gäller.

Borde det finnas krav på en koppling mellan arbetslöshets understöd och utbildning. Det som jag möjligen kan se som intressant är det som fanns en gång i världen - ALU. Var själv med om att hjälpa ett antal vingklippta duktiga individer tillbaka till arbetslivet genom ALU.

Vad man möjligen skulle kopplas på den tanken som fanns med ALU är en kombination mellan yrkesutbildning och praktisk tillämpning. Det kan ju inte vara rimligt att vi har branscher där man skriker efter kompetens samtidigt som vi har arbetslösa som bara går på understöd.

Så en total översyn av både politik och myndighet behövs. Den ska inte resulterar var sig i att konservera Alliansens nuvarande politik lika lite som att införa nygammal vals.

För övrigt anser jag att arbetsmarknad och utbildning hör ihop för att skapa tillväxt.

Media SvD

2 kommentarer:

 1. Men man måste också fråga sig, vilka jobb ska arbetsförmedlingen förmedla? Det måste till nya jobb, Sverige har lägre företagande än snittet i Eu,inte konstigt. Vem vill starta företag i detta land när man inte tjänar något på det? Min sambo driver restaurang, man får jobba massor men får inget extra. Hennes kompanjon gick efter 7 år till att bli anställd på en annan restaurang istället efterstom att det är bättre än att driva verksamhet, och detta är en restaurang som ändå går bra!

  Allt försvinner i skatt, myndighetsavgifter, arbetsgivaravgifter etc.

  En restaurang ska ha systematisk livsmedelsarbete, systematiskt brandskyddsarbete, systematiskt arbetsmiljöratbete, + arbete med alkohol och skatteverket. Det går att rada upp krav från myndigheter och fackorganisationer, när fan ska de ha tid att laga maten? Det är helt åt helvete i detta land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du beskriver på kornet hur det är att vara företagare. Arbetstiden är oreglerad, skyddsnäten obefintliga och småföretag betalar en hel del i skatt.

   Att vara lönearbetare är priviligerat i förhållande till företagarlivet.

   Att driva krog är dessutom inte lönsamt under tiden man äger dem. Leif Mannerström har själv vittnat att han inte tjänade några nämnvärda pengar på krogen när han drev den. Det var först när han sålde den som det blev en hacka.

   Radera