Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 28 januari 2017

Filterkaffe

Vill du ha filterkaffe? Frågan ställdes till mig i ett sammanhang i veckan. Jag ställde motfrågan: Menar du bryggkaffe? Ja.
De hela utspelade sig på en förskola med invandrade kvinnor i personalen. I pausen blev jag tillfrågad om jag ville ha filterkaffe. Detta för att kvinnan i fråga förknippade kaffet med att man har filter när man brygger kaffe.

En liten lektion uppstod i ords betydelse och kulturella skillnader. I Sverige hade vi innan espressokaffet kokkaffe. Det där att vi lätt vattnet koka upp och kaffe malet låg ovanpå tills kaffet blev färdigt och sjönk till botten. Ständigt närvarande var kaffesumpen. När vi sedan lärde oss att brygga kaffe kom bryggfiltren till vår undsättning i kaffebryggaren för att slippa sumpen.

Hur viktigt är det inte att kombinera ord, språk och kultur för att få förståelsen. Hur viktigt är det inte i integrationen att språket får den kropp som behövs för att kunna kommunicera. Där ord inte bara är ord utan en kulturbärare. Enda sättet att göra det är på de arenor där etniska svenskar möter de invandrade. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar