Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 29 januari 2017

Lögnhals

Lögnhalsar är värsta sorten. Nu har de mage att påstå att deras verklighet bygger på alternativa fakta.
Fredric Karlén frågar följande i sin krönika i SvD:
Vad ska vi då hålla oss i?
Speciellt efter Trumps presschef Sean Spicer uttalande i lögnaktig riktning. Noterbart är att denna typ av människor har ett flexibelt förhållande till vad sanningen är. Tyvärr är det inte bara i dagens politiska värld det är fullt av lögnhalsar.

Fredric Karlén sammanfattar det väldigt tydligt hur vi ska behandla dessa individer så fort de använder ordet alternativ:
Och framför allt måste vi lära oss att när politiker lägger till ordet alternativ före fakta betyder det att sanningen är alltför obekväm att kommunicera.
Därför måste vi alltid peppra på med den obehagliga sanningen. Man kan också undra hur illa det kommer att bli? Lyckas Trump & Co trumfa igenom sina mer eller mindre dråpliga förslag byggda på alternativa fakta? Jenny Norberg har en bra krönika i SvD. Hon skriver:
Det sades ofta under veckan som gick att det är dags att börja ta Trump bokstavligt. Men det är nästan snarare tvärtom. Eftersom han ljuger, fabulerar och överdriver utan hejd, är det också lika viktigt att genast fråga om det han säger faktiskt är genomförbart, lagligt, och vad förändringen egentligen består i. 
Det var precis vad Anders Lindberg, AB, satt och sa i SVTs Gomorron Sverige för några dagas sedan. Visst lögnhalsar är lögnhalsar frågan är bara lyckas Trump & Co mala ned kongressen och representanthuset i lagstiftningsarbetet så lögnerna blir lag?

Och hur fara svenska politiker fram med sanningen?

Media SvD1, SvD2  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar