Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 23 november 2018

Nästa man till rakning

Nästa man till rakning är Stefan Löfven. Hur kommer han att lyckas i omröstningen om två veckor?

Tittar vi till de sakpolitiska stötestenarna, som Annie Lööf redovisade torsdagen den 22 nov 2018, är det arbetsmarknaden och bostadspolitiken. Här är positionerna fastsvetsade från S. Troligen lär inte LO acceptera att S börjar förhandla om arbetsmarknaden med C. C står nämligen till höger om M i den ekonomiska politiken när det gäller synen på arbetsrätt, företagande och skatter.

När det gäller L verkar splittringen stor inom partiet, med skåningarna åt Kristersson och stockholmarna åt Löfven. Hur Björklunds framtida dagar ser ut som partiledare beror på hur de inre konvulsioner ser ut. Partiet är säker de som fruktar ett extraval mest.

Om vi ska ta och räkna matematik och se hur det skulle kunna gå finns följande alternativ byggt på den nya riksdagens mandatfördelning:
  1. Regering med V+S+MP (144 mandat) och C+L (51 mandat) trycker gult faller Löfven eftersom M+KD+SD trycker på rött och där med 154 mandat för nej.
  2. Skulle C+L trycka på grön knapp för V+S+MP regering vinner de med med 195 ja-röster.
  3. Skulle L trycka på grön och C på gul skulle även denna regering med V+S+MP tolereras av kammaren med 164 mandat för ja och 154 mandat för nej.
  4. Skulle V inte finnas med i regeringsalternativet och C+L röstar för en S+MP regering skulle även den tolereras av kammaren med 167 mandat ja-röster och 154 nej-röster.
  5. Skulle S gå fram ensamma blir det många alternativ på hur C, L, V och MP kommer att rösta samt en svår matematik att på förhand beräkna.
Så nog är det komplicerade förhandlingar Löfven tvingas till under en veckas tid. Här kommer hans omtalade förhandlingsskicklighet att prövas. Därtill riskerar C och L en dundrande svekdebatt om de skulle släppa fram en rödgrön regering. Hur de båda partiledarna kommer ut ur det är en annan pilsner. Troligen är deras tid som ledare räknad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar