Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 7 augusti 2020

Politik på riktigt

 

Tänk dig att du har en idé om att förändra något i vår välfärd. Hur får jag det genom partiväsendet. Hur lyckas jag sedan att få regeringsapparaten att driva frågan och landa i riksdagen för beslut på idén. Det är just vad social ingenjörskonst handlar om. "Det är bara käbbel" sa Stefan Lövfen vid en partiledardebatt. Dessa fyra ord har nog de flesta som riktsnöre för vad politik är, prat. 

 
I sin bok Politik på riktigt tar Irene Wennemo med oss på en resa genom landets demokratiska institution regeringen och dess beslutsapparat. Här får man lära sig den stora saken att alla idéer inte blir vardag som påverkar oss samhällsmedborgare. I det politiska systemet finns många trögheter inbyggda. Som alla vet, i all detaljerna sitter djävulen. Allt som möjligen ser lovande ut på ett övergripande plan som vallöften blir inte politik på riktigt.

Svårigheten att ändra rådande politik sammanfattas av begreppet Besittningseffekten. Vad tjänar vi på att förändra det redan existerande. Mången politisk idé har inte klarat att rucka på det etablerade. Mången nybörjare har hårdhänt fått lära sig hur beslutsfabriken, regeringskansliet fungerar. En betydande roll har faktiskt de opolitiska tjänstemännen i regeringskansliet. Det är de som står för kontinuiteten och vet vad som ligger på agendan i arbetet. Här kommer så småningom den politiskt tillsatta statssekreterarens fingerfärdighet eller sociala ingenjörskonst att avgöra om departementsskrivelser och utredningar omvandlas till nya reformer eller ändrade dito.

För den som är politisk intresserad är detta en lärobok av rang. Den skulle säkert även platsa i skolan i ämnet samhällskunskap. Det finns böcker och böcker. Den första kategorin är de faktaspäckade knastertorra med akademiskt språk och så finns de som är bladvändare, tryfferade med berättelser om hur sakernas tillstånd är. Det senare är just Irene Wennemo bok. En bladvändare fylld av sakkunskap och exemplifieringar från regeringsarbetet hon själv var en del av på Arbetsmarknadsdepartementet, under Ylva Johanssons ledning. För övrigt den mest erfarna ministern i regeringen Löfven I.
 
Samhällskunskap var konstigt nog en av de ämnen jag som ingenjör gillade rätt mycket under gymnasietiden. Det har sedan följt med en del under yrkeslivet. Där jag så småningom kom att treva mig fram själv i den beslutsdjungel lagstiftning är och hur relationen och processen mellan regering och riksdag fungerar. Boken har givit mig både en aha-upplevelse och ny kunskap. När jag kom till avsnittet Att uppfylla löften var det som att ramla tillbaka i hur man tar sig ann ett projekt och driver det framåt. Här med den speciella signumet hur lyckas jag få alla intressenter att nå målet med att uppfylla vallöften. Irene beskriver det så bra på sidan 242 i boken:
Berättelsen varför man gör något är många gånger lika viktigt som själva förslaget. Går det inte att förklara vad man gör, är det ett omöjligt förslag. Oavsett hur smart det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar