Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 12 september 2020

Nine eleven

Twitterflödet innehöll en fråga från Frida Park som löd som följer igår (11/9 20):

Var befann du dig när du fick reda på terrorattentaten i New York 9/11-2001?

Mitt svar:

I Bryssel på flygplatsen på väg hem till Sverige.

Alla har vi ett kristallklart minne från en sådan omvälvande händelse. I detta fall inledningen på den terror vi sett fram till idag, där IS är det tydligaste hotet. 

Strålande sol, en septemberdag för nitton år sedan flög jag ned till Bryssel för ett möte med den Europeiska federationen för små- och medelstora företag. På den tiden var jag djupt involverad i ett fenomen inom Företagarna under namnet FR2000. Ett system ekvivalent med internationella standarder inom kvalitetsområdet som ISO 9000, fast anpassat för just mindre företag. Mötet avlöpte med dithörande lunch på ett europeiskt vis, inte några snabba 40 minuter precis. Efter det tog jag tåget ut till flygplatsen för hemfärd.

När jag landa i Bryssel på morgonen behövde jag inte visa något pass. Sverige hade nyligen gått med i Schengen. När jag kom tillbaka var det helt plötsligt passkontroll. I mitt stilla sinne tog jag det för att det var något tillfälligt påfund. Kryssade mig fram till en cafeteria i terminalen för att få lite förfriskning. Slog mig ned och förundrat funderade över vad det var för Die Hartfilm som gick på TV med Pentagon som stod i lågor. Efter en stund skiftade bilden till New York och Twin Tower. Ett av tornen rykte det ur. Helt plötsligt kom ett plan inflygande och träffade det andra tornet. Allt i realtid där jag satt.

Tvungen att gå till gaten för att planet skulle lyfta avbröt jag tittandet. Väl i planet och uttaxat från gaten blev vi stående på plattan till startbanan i en halvtimme innan vi kunde lyfta. Luftrummet hade inte stängt ännu. Det skedde exakt får nitton år den 12 september, ett dygn efter det inträffade attentatet. 

Väl hemma slog jag på mobilen. Det första som hände var att min, på den tiden, delägare i mitt företag ringde och sa att de två tornen kollapsat. I min värld just då stod de upp, så jag förnekade det, det var först när jag kom hem och slog på min TV jag insåg att affärspartner hade rätt. En speciell upplevelse hur tid kan spela roll när man inte har händelseförloppet klart för sig.

Sju år senare lästa jag den Pulitzerpris belönade boken Al-Qaida och vägen till 11 september av Lawrence Wright. En banbrytande och skicklig tecknad bild av islamisk terrorism som frilägger en skrämmande tankevärld. En bok som är nyttig för att förstå den radikalisering vissa individer kan göra i religionens namn. På insidan av boken har jag skrivit:

Utläst 11 sept 2008 kl:21.46, Roger

Detta är min historia om den 11 september och uppvaknandet kring hur "den enda sanna vägen" kan skapa instabilitet i samhället.          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar