Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 1 maj 2021

Knutby inifrån

Verklighet överträffar dikten. Så även berättelsen om Knutby Pingstförsamling som blev en sekt byggd på verklighetsfrämmande teologi. Sex, drug and rocknroll är ingredienserna i sekten som styrdes av en person Åsa. Ett barnbarn i pingströrelseeliten.

Peter Gembäck har verkligen rannsakat sig själv om sin medverkan som pastor i Knutby. En skrämmande men ärlig berättelse från en av riddarna vid Bordet, där drottningen och Kristi brud Åsa styrde tillvaron med två av sina vasaller först Helge Fossmo och sedan Urban Fält. Med båda hade hon könsumgänge. Något som är de högsta synden som finns i en traditionell pingstförsamling. Runt Bordet utdelades bestraffning för de som var "fel" enligt Åsa. 

Församlingen gick från ett 40-tal personer när Åsa kom till Knutby till, när de stod på toppen, runt 90 personer. Många unga drogs till församlingen och radikaliseras efter den "hittepå-teologin" som byggde på att snabba på Jesu återkomst. Varje otrohet byggde på att snabba på det slutgiltiga att Jesus skulle återkomma snabbare för att gifta sig med Kristi Brud, Åsa Waldau. 

Hela berättelse om Knutby bygger på en persons manipulering och förvriden självbild. En grandios kvinnlig sektledare som använder Bordet för att utnyttja män för att bestraffa och frysa ut de som är "fel", en omvänd machokultur, där hon med tiden blir våldsbenägen och tar för sig av sexuella relationer så som manliga sektledare brukar göra. När Åsa greps av svartsjuka och ilska mot en kvinna hävdade hon "låtsas-andlighet" och kvinnan var besatt av "antibrud-anden". En demon och ande som skulle straffas bort med misshandel och utfrysning.

Hela jag har revolterat i mitt inre när jag läst boken. Inte bara för att det stämmer illa med min uppväxt i pingströrelsen utan hur jag kan känna igen vissa drag i den snäva och vissa bitar stränga ramar som fanns där i vissa sammanhang med sektliknande strömningar. Under tidigt 70-tal fanns det osunda företeelse i den karismatiska väckelsen som kunnat snubblat över till det som hände i Knutby. Jag som alltid satt det kritiska tänkandet först där fakta och rationalitet är avgörande hade blivit "tvärfel".

Många berättelser finns det om de missgrepp som förekom i Knutby fram till att församlingen lades ned. Alla värda sin uppmärksamhet. Peter Gembäcks bok är ändå en naken bekännelse hur ledningen för församlingen utövade ledarskapet och bestraffningarna. En självutlämnade och skakande berättelse hur en person så totalt kan manipulera personer att utföra hennes uppdrag.

Efterordet till boken är bara den värd för att läsa boken. Här för läsaren en minikurs i hur sekter är och uppstår av Rigmor Robért, läkare och psykoterapeut. På frågan om Knutby kan hända igen svara hon:

"Ja, det är jag övertygad om."

Alla rörelser som mot omvärlden - de må vara religiösa, politiska, terapeutiska, kriminella, ekonomiska, manliga ordnar, kontakringar för personer med ovanliga sexbeteenden, hästsportcentra - så helt olika rörelser kan bli osunda och dra snett. Även inom en öppen rörelse som #metto kan det uppstå dikeskörningar åt både endera sidan. Det är "dikesgrupper" som radikaliseras till extrema miljöer. (s 396)

Låt alltid tvärdraget finnas i de grupper du finns i. Risken är då minimal att det blir unket och osunt med dikesköring.          
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar