Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 3 januari 2022

De expansiva - soppa på en spik

 

Svenska Dagbladet har på kultursidorna utdrag ur olika böcker om skolan. Den tredje boken som förmedlas är Tankesmedjan Balans bok De expansiva (3/1 22). Med stor häpnad läser jag utdraget. Något tunnare bevisföring var det länge sedan jag läste. Mönster och samband saknas i analysen eftersom den bevisföring som används är bara en prick i en delmängd av alla skolor.

Används mängdläran och vi tittar på hur grundskolans delmängder ser ut består den till 85 % av offentliga grundskolor (övervägande delen kommunala) och 15 % enskilda grundskolor. När Balans gör sin analys och slutsatser bygger den på en enskild aktör i delmängden enskilda grundskolor. Med en sådan försumbar mängd går det inte att göra de slutsatser som görs. Blir som när gumman skulle koka soppan och gubben ville krydda den med en spik, ovanligt tunn och smaklös.

Därtill undra man hur rubriksättarna fått till det. Mig veterligen är de exempel som anförs bara MP förra skolpolitiska talesperson och Fp minister för universitets frågor som varit förtroendevalda. Vad jag kan utläsa är den före detta MP politikern endast en ledningsperson i Kunskapsskola. De övriga exemplen på person från den politiska svärden har "bara" varit tjänstemän i borgerlig regeringar.

Däremot finns det historiskt många S politiker som startade fristående skolor på 1990-talet. Om dem talas det inte alls. Många av dem blev välbeställda när de sedan såld skolorna till bland annat riskkapitalet.

Debatten om skolan är viktig för att rätta till de saker som inte riktigt fungerar som tänkt. Då krävs det att debattörerna håller sig till stringens och vederhäftiga resonemang byggd på fakta som ger generella mönster och samband.

Media SvD  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar