Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 15 oktober 2022

De fyras gäng

Sverige har fått en ny konstellation som ska styra landet. Tidöavtalet är den första riktiga ramen för att, likt Tyskland, styra landet genom en kontraktsdemokrati. I svensk politik är det enda sättet att skapa stabila majoriteter i framtiden, eftersom tiden då storlek och partiprogram styrde är ett minne blott.

Journalistkåren och proffstyckare har snabbt börja prata vinnare och förlorare. Här kan man konstatera att det minsta paritet och dess partiledare Johan Pehrsson nykter konstaterar att kontraktsdemokratin innehåller sött och salt för varje parti.

Hur man ser på läget som väljarna skapat, genom sin röstning den 11 september 2022, ska det bli intressant att följa och hur det nya kommer att fungera. Blir det som i Tyskland där man kan regera fast det finns sprickor inom partierna i dess konstellation. Samtidigt är det nyttigt att SD får komma till makten och pröva sina muskler i den reella maktens centrum när man ska gå från ord till handling. Partiers hållbarhet prövas alltid när man måste ta hand om vardagen långt bort från löftena, speciellt i tider med säkerhetsproblem i Europa, höga energikostnader och en stigande infrlation.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar