Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 19 mars 2011

Dubbelliv

En spännande bok är på gång. Nu är det inte hemligt längre att sossarna spelade dubbelt efter kriget. Utåt var vi neutrala. I verkligheten var vi nära knutna mot väst och NATO. Mats Holmström skriver i dagens Svenska Dagbladet om den svenska motståndsrörelsen under kalla kriget.

Dubbellivet som spelades med familjen som täckmantel är rätt intressant. En 12 rummare på Stureplan fick spela mötesplats för dessa ljus skygga män. Man kan fundera över hur man som en enskild person kan brinna för en sådan sak, att man är beredd att utsätta sin familj för sådan risker. Att använda dottern som täckmantel på olika resor världen över.

Frånsett detta dubbelspel på et privat plan är det intressant att notera att det som är skenbart sant inte är sant. Sanningen gäckar alltid i skugga av något annat.

Man kan fundera om detta dubbelspel gick att göra endast under ett stort yttre hot som ryssen innebar under kalla kriget. Att den lede fi var grogrunden för dubbelspelet? Ett är säkert att sossarna inte bara är skyldiga till IB-affären utan också till dubbelspelet kring neutraliteten. Denna kommitté, den "Lindencronas kommitté" låg direkt under inrikesdepartementet. Intressant att man valde bort försvarsministeriet och militären.

Och försäkringsbolaget Thules huvudkontor på Sveavägen 44 i Stockholm kom att spela en central roll. Där flera anställda ingick i motståndsrörelsen.

Nyttigt att trollen kommer ut i ljuset, då spricker de.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar