Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 10 februari 2012

Nygammal vals

Med förvåning läser jag att Björklund och Alliansen vill införa en teorifri skola. Något mer feltänkt får man leta efter för att råda bot på Outdropsen från gymnasieskolan. För att få bukt på detta fenomen är det nog i botten hur du reformera undervisningen i skolan. Alltså hur rektorer och lärare tillsammans skapar pedagogik som kan matcha elever med skolleda och hormoner som stormar. Det är inte strukturella reformer i sig som skapar framgången.

Möjligen skulle det kanske vara dags att köra en nygammal vals och återinföra den två- respektive treåriga fackskolan. På den treåriga mera yrkesinriktade fackskolan kunde man till och med få en fackskoleingenjörsexamen. Denna utbildningsform gav en bra avvägning av teori och praktik. Den treåriga gav ett mellanår ute i verkligheten när man var i 17 årsåldern. Ett bra avbräck i skolarbetet som gav den nödvändiga praktiska erfarenheten för att förstå vikten av teori.

För övrigt anser jag det är viktigt att inte skala bort teori i utbildningarna.

Media SvD1, SvD2

2 kommentarer:

 1. Det blir ett återinförande av den 7-åriga folkskolan för den stora majoriteten som ändå bara skall arbeta inom tjänstesektorn. Det kombineras med sänkt skolstartsålder till 5 år, så kan tjänstejonen börja arbeta redan vid 13 års ålder, och arbeta minst till 75 års ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemlige, du menar väl 6-årig folkskola. För den man skrotade på 60-talet var 8-årig.

   Tjänstesektorn, tja det beror vilken del av den du menar. Det krävs mycket teorikunskaper i den sektorn idag.

   Tyvärr får jag väl också säga att i praktiken börja dagen barn "skolan" i 1-årsåldern. Förskolan är idag en del av skolväsendet och är en av tre skolformer.

   Radera