Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 26 februari 2012

Tomma tunnor...

...skramlar mest! Med förvåning läser jag dagens krönika av PJ Anders Linder. Vad är det för tilltag politiker ägnar sig åt. Varumärkesskydda något som en Nordisk modell. Har de fått hjärnsläpp? Om S inte har mer på fötterna än att hålla på å skydda något namn har man inte mycket till politik att komma med.

Dessutom kan man fundera på om det är S som har monopol på en nordisk modell. Knappast!

Varumärksskydd är en kommersiell företeelse för att skydda immateriella tillgångar under en given period. Detta för att i viss mån skydda sig från intrång på en idé som ska säjas på en marknad. När politiker tror att det går att göra lika på en idé och förtroende marknad har man tappat perspektivet total.

Politik handlar om att ha en idé och ett innehåll på samhällsutvecklingen baserat på demokratiska principer. Man undrar med vilken med demokratiska fostran politrukerna i partierna vuxit upp i skolan? Eller är det så att det bara är vackra ord i en läroplan som aldrig fått förankring i folkdjupet. I varje fall verkar inte politrukerna lärt sig detta.

Politik är att vilja, lär Palme sagt. Det är dags att dagens politiker börja vilja istället för att med kosmetiska och konstlat marknadstänkande begränsa den politiska diskussionen. I annat fall är det väl lika bra att vi övergår till mera diktatoriska former av politik.

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar