Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 16 september 2012

Politiska drömmar

I veckan öppnar riksdagen. Regeringsförklaringen kommer. Vi vet då bl a vilken ombildning av regeringen Reinfeldt gjort eller inte. PJ Anders Linder har i varje fall gjort en politisk dröm. Kanske riktig, men det vore djärvare ifall Anders Borg blev statsminister och fd fru Reinfeldt blir ny M-ledare.

Även det en våt dröm från mig.

Men PJ Anders Linders förslag till en ny position för Jan Björklund är inte helt fel. Det är dags för den gode Jan att ta sig ann något annat. Som utbildningsminister har gjort sitt. Frågan är bara om analysen PJ gör om skolan är riktig. Han skriver:
Men när förändringsarbetet går från lagstiftning till praktiskt genomförande är det kommunpolitiker och friskoleledningar, inte ministrar, som ska spela huvudrollen.

Visst är det sant att det är genomförande nivån som ska ta sig ann jobbet att genomföra de nödvändiga ombyggnaden av skolväsendet. Men praktiken förskräcker.

Det är inte fritidspolitikernas eller amatörerna i styrelserummen sak att göra något eget av det hela. Hittills har vi sett avskräckande exempel på fritidspolitiker som inte förstått sin roll. Ett exempel är de i Haninge som tagit en skolplan fast detta verktyg är borttagit i lagstiftningen. Eller bråket på Maria Elementar i Stockholm där stiftelsens instiftare kör ett eget race frikopplat från lagstiftningen. Där hon tror att hon kan göra som hon vill och strunta i vad Skolinspektionen säger. Fristående skolor är inte fristående längre.

Så ska det, som PJ skriver, infrias är det nog en helt annan kategori politiker på kommunal nivå vi behöver. Lika som mer kompetenta ägare till de fristående skolorna.

Uppdraget i skolsverige är att genomför det ramverk som skollagen (2010:800), läroplanerna och andra förordningar kräver. Det är slut på fritt valt arbete på VAD och VARFÖR saker ska göras. Det är bara den pedagogiska friheten som finns kvar, HUR man gör, bara man gör det inom ramarna för de nationellt fastställda målen.

Media SvD

4 kommentarer:

 1. Väl rutet, Plura. Det räcker inte att tala om vad som ska göras. Lika viktigt är att se till att det verkligen görs och att effekten blir den avsedda.

  SvaraRadera
 2. https://www.facebook.com/MariaElementar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik! Tack för tipset.

   Det är ju bedrövligt det som sker på Maria Elementar. Hoppas att det hittas en lösning där man kan frikoppla instiftaren. För nästa gång hon byter styrelse undrar jag om någon vill ställa upp.

   I förlängningen kan skolan tappa sitt tillstånd att bedriva undervisningen. Det vore djupt olyckligt.

   Radera