Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 10 september 2012

Elitklasser, so what...

Hyckleriet tar nya poäng i debatten om elitklasser. Har ytterst svårt att förstå varför vi kan ha elitklasser i musik och idrott, men inte i andra ämnen.

När vi börjar prata om oss nördar blir det helt plötsligt inte legitimt att låta oss som gillar matte, fysik, kemi eller för den delen franska, historia, mm, gå i klasser där det finns likasinnade. Då helt plötsligen är det något skumt som om inte det är en lika stor begåvning som de estetiska ämnena. Detta är den kompensatoriska skolans sneögdhet i dess prydo.

Man måste inse att det finns begåvningsreserver inom alla ämnesområden som måste få blomma ut. Det är inte bara konstarter som musik och idrotter som ska få snö in på sin förmåga. Snacket om kamrateffekter hamnar fullständigt fel om man önskar sig en utjämningseffekt. Det hela resulterar bara i medelmåtternas paradis med utslagning både mot de som behöver stöd för att nå målen som för dem som blir understimulerade.

Dags att sluta hyckla om att vi människor har olika förståndsgåvor. För annars är det en grogrund för kränkningar och mobbning. Ungefär som rädslan för det annorlunda, som bara premierar medelmåttors världsbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar