Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 30 maj 2013

Justiemord

Hur kan fullt kompetenta människor begår justiemord? Jo, genom en cocktail av skvaller, teorier och mörkläggning. Detta toppat med vänskapsband på Stora hotellet i Örebro mellan polis, media, försvarare och rättsväsendet.

I mitt inlägg om kompetent inkompetenta lovad jag komma tillbaka om vad som hände sedan. När man väl hittade den tredje mördade kvinnan var det klart som korvspa att Olle Möller var skyldig. Media och folkpöbeln samlades runt gården i Närke där Möller bodde. Media hade rapporterat att han var skyldig. Han hämtades in för förhör. Rättsmaskineriet körde på högtryck för att bevisa Olles skuld.

Första rättegångsdagen var det lynchstämning i häradsrätten. En uppretad folkmassa hade redan dömt Olle Möller.

Under tiden hade brottsplats undersökningar gjorts av den lokala polisen i Örebro. De letade fakta i målet. Fakta som inte kliade riksmordkommissionens chef Friberg och anhang. Konsekvent samlade han allt material som störde hans teori i en en hemlig mapp. En mapp som gömdes väl i arkiven.

Den berömda strofen; det som göms i snö kommer upp i tö gäller i hög grad Olle Möller fallet. Vad kan man lära sig av detta justiemord? Jo, att bygg allt på fakta, inte teorier. Det senare leder alltid till tyckande och tro kombinerat med känsloklet. En farlig kombo.

Vill man bli indignerad och samtidigt få en god läsning läs boken "Mördaren i folkhemmet".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar