Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 18 maj 2013

Olika paradigm

Synen på gymnasieskolan verkar olika inom S-familjen. S verkar ligga kvar i träsker skola-vård-omsorg. LO däremot har svängt tillbaka till hur det vara förr: utbildning-arbetsmarknad-utveckling.

Förslagen som LO lägger liknar mer hur det var när jag gick i gymnasiet. En stark bindning till dåtidens industri och utbildningsväsendet. Speciellt på orter där industrin var dominerande. Kanske bra att återknyta banden mellan gymnasiets yrkesprogram och näringslivet.

Förutsättning är dock att staten eller läs utbildningsdepartementet släpper in näringslivet i utformningen av läroplanerna. Så är inte fallet idag. Samtidigt måste vi få tillbaka koppling praktik och studier. Varför inte snegla på den tyska modellen.

Vad som än görs är det viktigt att skapa förutsättningar så att de elever som går i gymnasiet får den uppbackning som behövs. Många är ju mitt upp i en skoltrötthet och hormonstormar som gör att fokus är någon annanstans än på studier. Då är praktik och studier varvat med varandra ett bra alternativ.

Media DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar