Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 17 juni 2015

Strategisk gråt i dockhemmet

Mycket kan man säga om genus. Men något verkar fullständigt ha spårat ur. Kritiskt tänkande tycks inte tillhöra den rosa delen av världen. När man närmar sig konsten och litteraturen med varningsmarkeringar är det fara å färde.
Expressens Ann-Charlotte Marteus går in på den nya trenden bland kvinnliga studenter på universitetet.
Det finns ju statyer i var och varannan huvudstad. För att inte tala om den gigantiska snopp som utgör Washingtonmonumentet. Censurivern har skrämmande nog infiltrerat även idéernas värld: studenter vill slippa utsättas för åsikter och teorier som de finner upprörande. De vill ha "trygga rum".
Högst oroväckande om personer som är födda sent 80-tal och tidigt 90-tal när sådana tankar. Varken universitet eller tekniska högskolor är inrättningar för mainstream tankar. I en akademi är det problematisering som gäller. Där man vrider och vänder på problem för att hitta den bästa lösningen. Akademin är ingen korvstoppningsfabrik för likriktade åsikter. Det verkar nästa som genustänket förpassat akademin från söndagsskola till barntimme.

Strategisk gråt från kvinnor hör inte hemma i akademin. Om de inte klarar kritiskt tänkande är det nog dags att fundera på annat. Kanske dockhemmet.

Media Expressen  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar