Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

onsdag 27 april 2016

Årets vinnare är...

Skolsverige har ett resultat. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har för tionde året rankat vilka kommuner som har bästa resultatet. Årets vinnare är:
Vellinge
 
För andra året i rad kommer Vellinge som nummer ett i SKLs ranking av skolkommuner. Detta oavsett om man ser på totala antalet skolor i kommunen eller bara kommunala skolor. På andra plats kommer Nykvarn, som bara har kommunala skolor. Tredjeplatsen i totalrankingen knips av Nacka.

Förändringen i toppen utmärks av att Nykvarn petade förra årets två Malung-Sälen som halkat ned till elfte plats. Även på tredjeplats har det skett ett skifte. Nacka slog ut fjolårets tre Lidingö som halkat ned till nionde platsen.
Bilden ovan visar kartan över Skolsverige hämtad från rapporten om Öppna jämförelser. De fem bästa kommunerna är i fallande ordning: Vellinge, Nykvarn, Nacka, Vadstena och Överkalix. Görs en annan jämförelse noteras att på 20-i-topplistan finns tre kranskommuner till Stockholm. Dessa är i fallande ordning Täby, Ekerö och Lidingö. Ser man på de fyra storstadsregionerna och dess huvudkommun hamnar Uppsala på plats 92 (50), Stockholm på plats 69 (98), Göteborg på plats 176 (178) och Malmö på plats 188 (239). Noterbart är att Uppsala backar med de övriga har förbättrat sina positioner och samtliga ligger i det gula fältet av kommunerna i Sverige. En bit till att bli medlemmar i gruppen gröna kommuner.

I botten finns några småkommuner. Kommuner som man hittar i botten är: Hällefors, Laxå, Flen, Skinnskatteberg och Färglanda. Även i botten har det skett en förändring. Där samtliga kommuner klättrat några pinnhål uppåt från förra året. Bland förra årets fem sämsta Robertsfors, Timrå, Sorsele, Vingåker och Ljusnarsberg har vi en kursraket. Sorsele har gått från plats 287 till plats 23 i årets mätning.
Bilden ovan från rapporten Öppna jämförelser redovisar ranking för bara kommunala skolor. Bästa 5-i-topp är i fallande ordning: Vellinge, Nykvarn, Storfors, Vadstena och Överkalix. Här är att notera att Nackas kommunala skolor inte orkar placera sig på tredjeplatsen utan hamnar på en sjätte plats. Ser vi på storstadsregionerna och dess huvudkommuns kommunala skolor ser det ut som följer: Uppsala plats 89 (67), Stockholm plats 84 (96), Göteborg plats 231 (215) och Malmö plats 216 (247). Den största platsförskjutningen i negativ favör för kommunala skolor är i Göteborg som faller 16 platser från förra året. I förhållande med samtliga skolor i Göteborg är gapet mellan fristående och kommunala skolor 55 placeringar. Övriga  kommunala skolorna i två storstadskommuner klättrar i form av Stockholm och Malmö, medan Uppsala backar med 22 platser.

Bilden är inte entydig men man kan notera att merparten av svenska grundskolor befinner sig i det gula fältet. Där befinner sig 144 kommuner i olika nyanser av gult från plats 74 till 217. Ser vi i vilka län som de bästa skolorna finns med högst andel grönt resultat är det: Norrbotten, Stockholm, Skåne och Halland. 

En verklig stor potential  finns för att skapa skolor och kommuner som systematiskt jobbar med kvalitetsarbetet. Framtiden för svensk skola vore om vi fick se alla gula kommuner vänder blicken inåt i sina skolor och verkligen tar sig an att skapa strukturkvalitet-processkvalitet-resultatkvalitet. Då skulle vi få se att ett kunskapslyft och demokratiutveckling.

Källa:
Öppna jämförelse grundskolan 2016 (2106), SKL
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar