Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 12 april 2016

F i betyg till skolsatsning

Skolsatsning säger regeringen om de 100 miljoner till skolbyggnader till kommunerna. I mina öron är det en spott lorra i Mississippi. Hur långt räcker det? En eller kanske två paviljonger.
Magdalena Andersson (S) och Gustav Fridolin (MP) säger att:
De barn som kommer till Sverige ska få möjlighet att börja bygga ett nytt liv.
Bra, det vill väl de flesta i Sverige. Men metoden finns det mycket att säga om. Nu är det inte så att pengar i sig löser problemen. Genom alla tider har ökade resurser varit patentsvaret i offentlig verksamhet. Pengar är inte lösningen på samhällsproblem.

Om resurserna ska tillföras är det kompetenta pengar som ska till. Med regeringens förslag blir det bara frågan om resurserna verkligen går till det de önskar:
I skolan avgörs framtiden. Därför måste skolan få förutsättningar att göra ett bra jobb.
Då är det främst inte pengar som avgör utan hur vi får kompetenta lärare att stanna i skolan. Hur skolhuvudmännen börjar driva skolan enligt skollagen och läroplanerna. Med regeringens förslag riskerar pengarna att hamna i kommunens svart hål. Om det inte blir riktade statsbidrag är pengarna förlorade.

Man skulle kunna sammanfatta dagens debattinlägg från fru finansministern och herr utbildningsministern med den kända ordspråket:
Mycket liv och lite ull, sa käringen när hon klippte grisen.

Media SvD1, SvD2  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar