Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

lördag 17 december 2016

Samhällsbygget

Samhällsbygget är visst på tapeten för dagens Socialdemokrater, i varje fall för Stefan Löfven.
Han säger i en intervju i SvD följande:
När Stefan Löfven ska beskriva vad det socialdemokratiska projektet är 2016 räknar han upp en hel rad reformer och målsättningar: EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, stärkt sjukförsäkring, sänk skatt för pensionärer, mer resurser till skolan, förbättrad sjukvård, investeringar i vägar, järnvägar och bostäder.
– Det är det samhällsbygge som vi påbörjat.
Men hallå, vad har dessa teknokratiska projekt med ett samhällsbygge att göra. Och var finns digitaliseringen? Det märks att S har tappat kompassen för framtiden. Var finns den framåtriktade samhällsbilden? Inte hos S eller M i varje fall. Möjligen hos C som förstått att Sverige behöver en företagare jordmån. En jordmån där inrikes födda eller nyanlända skapar välståndet genom morgondagens Volvo, IKEA, m fl.

Det märks att Löfven fortfarande bara är vana att styra över en del i samhällslivet, den fackliga. Den har mycket lite att göra med helheten. Ingen kommer att göra vågen över något som kallas Samhällsbygget. Vad skulle den tända för framtidstro hos medborgarna i en globaliserad värld?

Jag har skrivit många gånger om  Nybyggarsverige 2.0 eller Nybyggarlandet på denna blogg. Jag ställer åter frågan: Vem av politikerna kommer att fylla framtida innehåll i politiken som kan bära Sverige som en gång Folkhemmet gjorde?

Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar