Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 22 augusti 2017

Hyckleri & Djävulskap om vinstjakten

Regeringen verkar framhärda i att komma med en proposition om vinstjakt i välfärden.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) verkar vara överens om vinstjakten.
Statsminister Stefan Löfven verkar ägna sig åt hyckleri för att sitta kvar vid makten när han sanktionerar detta djupt tragiska och kontraproduktiva förslag. Politikern har tydligen glömt allt som för sig gick på 70-talet och Löntagarfondsdebatten. Då som nu är det inte socialism vi behöver. Det finns inget enda praktiskt exempel i världen på att socialism fungerat. Den har bara skapat totalitära styren. Om det har jag skrivit i två blogginlägg för något år sedan: Den röda hinnan och Vinst i välfärden (länkar nedan).

Reepalus utredning är det största falsarium som åstadkommits i det statliga utredningsväsendet. Hela utredningen bygger på ett total fel antagande. Tjänsteföretag, oavsett om det drivs privat eller i offentlig välfärd, har inget behov av operativt rörelsekapital. Det är bara industriföretag med stora kapitalinvesteringar som detta beräkningssätt äger sin riktighet. Om det har jag skrivit i blogginlägget: Nollad Välfärdsutredning (länk nedan).

Dessutom häpnar man över det hyckleri statsministern och civilministern ägnar sig åt när det gäller kvalitetsfrågorna. Uppenbar har de svalt vad Reepalu har kommit fram i sitt slutbetänkande om kvalitet och möjligheten att mäta den i välfärden. Denna del är ett av de större falsifikat man får leta efter. Allt är skär humbug och populism för att rättfärdiga delbetänkandet om vinstbegränsningar. Utförligare kring kvalitetsfrågorna och dess möjlighet till att mäta har jag skrivit om i blogginlägget: Välfärdsutredningen ett falsifikat (länk nedan).

Det mest tragiska är ända väljarkårens köp av lockropen med ord som vinstjakt, läckage och missbruk av skattepengar. Det låter bestickande när populister till politiker använder just dessa ord. Här försöker statsministern, civilministern, partiledaren för V och vänsterdebattörer spela på människor oro och rädsla för sådant som skenbart kan rubba tryggheten. Men som alltid när man lutar sig mot gjorda opinionsundersökningar måste man se hur frågorna ställs. När det just gäller vinst i välfärden ställdes frågan om vinstuttag, det som delas ut till ägarna av den gjord resultatet i företaget. Långt bort från den falska retorik som vänstern använder sig av och det sätt Reepalu förfäktar. Om det har jag djupare berört i blogginlägget: Som man ropar får man svar (länk nedan).

Så vad ska man dra för slutsats av detta? Jo, Löfven vill till varje pris sitta kvar som statsminister och därtill lika få igenom sin budget i höst. Valde han att lyssna på röster inom socialdemokratin som vill något annat, än att omfamna Reepalu och Sjöstedt, och förhandla med övriga riksdagspartier skulle han ha en ökenvandring fram till valet i september 2018. Det inte väljarna ser är om detta förslag till vinstbegränsning skulle vinna i riksdagen är att då kan vi säga adjö till valfriheten. Ytterst är det frågan om vilket samhälle vill vi ha, ett pluralistiskt eller korporativistiskt socialism.

Vilket samhälle vill du ha? För mig är svaret ett pluralistiskt.

Media: DN, AB, SvD1, SvD2
Blogginlägg Pluraword:
Den röda hinnan
Vinst i välfärden
Nollad Välfärdsutredning
Välfärdsutredningen ett falsifikat
Som man ropar får man svar
Ständigt denna vinst  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar