Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 28 juni 2019

Hvad vilja Liberalerna

Historisk fredag (28/6 19). Sverige har fått sin första invandrarkvinna, där till Afrosvenska, som partiledare. Vid halv två valdes hon till Liberalernas partiledare.

Jag skrev följande, tidigare idag, på min tidslinje på Facebook:
Fredag och avgörandets stund för en del. Spännande att se hur det politiska landskapet förändras med en kvinnlig invandrare som partiledare. Vad kan hon tillföra majoritetssamhället i synen på olikheter. Jaja den som lever får se. 
Med hennes bakgrund som flykting, född i Burundi, har hon den förståelse som behövs i politiken hur stat och samhälle ska fungera när det gäller integrationen. Här ska de bli spännande vilken väg L kommer att anträda i flyktingfrågan och integrationen. Lyckas de på något sätt väcka förståelse i majoritetssamhället för de möjligheter som finns i olikheter.

Hon var i sitt tal tydlig på skillnaden stat och samhälle. Metaforen med en trygg storasyster (staten) att lita på, men som övriga syskon (samhället) ska ha armlängds avstånd till. Varje syskon ska ha sin frihet och veta att storasyster finns där, om hjälp behövs.

En dimension som är allt viktigare att hålla isär i Sverige när det gäller stat och samhälle. De är inte samma sak. Hennes betoning på frihet lyste igenom i talet. Speciellt när hon berättade om sin uppväxt i en socialistisk familj, där hon valde liberalismen istället för föräldrarnas övertygelse. Nu har resan start för henne och L. Får se vart det bär hän, hvad vilja Liberalerna.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar