Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 30 juni 2019

Klimatet kan inte vänta, dag 1 - Almedalen 2019

Grönt är inte bara en färg - det är en inställning, upprepade Per Bolund i sitt premiärtal på Almedalsveckans första dag 2019. Det stora löftet var också fosilfria bränslen till 2030.

Per Bolund öppnade med att hälsa alla mångfaldsvänner välkomna. Snabbt kom han in på det vi kanske alla är oroade över, det har blir tystare och tystare i naturen när många insekter försvunnit. Vi alla är del av och beroende av det ekologiska systemet. Frågan hur vi förvaltar det och tar hand om utvecklingen av den.

Fokuset i talet låg på klimatet. Där de gröna, med Per Bolund i spetsen, pratar om ord som klimatnödläge och klimatfegisar. Tydligt är att Per Bolund och miljöpartiet profilerar sig mot klimatet och miljö med det nya språkröret. Med Gustav Fridolins avgång som spårkrör märks att skolan inte står lika högt på MPs agenda. Talet innehöll inte ett ord om skolan, trots att utbildningsminister Anna Ekström satt i publiken.

Uppenbart är att MP hårdsatsar på klimat före andra viktiga frågor i sin politik. Mycket av talet innehöll också konsumtionsfrågor, som att vi använder plagg 10 gånger innan det slängs. Att merparten av det vi har i garderoben inte används. Här kom cirkulär ekonomi på tal, att köra second hand, skicka slitna kläder till företag som fräschar upp den för fortsatt användning. En renässans för skräddare, skomakare och andra hantverksyrken i den cirkulära ekonomin. Lite som det var när jag växte upp på 1950-talet. Återstår att se hur många som kommer att minnas detta när vi går till val 2022 och hur mycket som blir verklighet under nuvarande mandatperiod inom ramen för JA och MP inflytande i regeringen.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar